Görme Engelliler için Android Eğitimi: Android'de Yazı Yazma

03:05 ...

Android işletim sisteminde metin alanlarını etkin şekilde kullanmanın ipuçları…

Android'de Yazı Yazma

Android işletim sisteminde Talkback yazılımıyla metin kutusu, imleç denetimi menüsü, tümünü seç, kopyalama ve yapıştırma özelliklerinin anlatıldığı eğitimde, katılımcılar, metin alanlarını etkin şekilde kullanmayı öğrenecekler.
 
“Talkback” özelliği belli Android telefon modellerinde geçerlidir. Turkcell Çağrı merkezinden ya da Turkcell bayilerinden bu modelleri öğrenebilir, kurulumunuzu yaptırabilirsiniz.

Sarper Arıkan

1984 doğumlu Sarper Arıkan, Antalya Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nin ardından Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi ve Anadolu Üniversitesi Sosyal Hizmetler bölümlerini bitirdi. Halen Akdeniz Üniversitesi Engelli Destek Birimi Merkez Kütüphane Görme Engelliler Birimi yöneticiliği ve eğitmenlik görevlerini yürütmektedir. Gerçekleştirdiği çalışmalar arasında, Akdeniz Üniversitesi’nde elektronik kütüphanenin oluşturulması, Akdeniz Üniversitesi bünyesinde görme engelli ve az gören öğrencilere ekran okuyucu eğitimlerinin verilmesi, Kastamonu Üniversitesi ile ortak çalışma yürütülmesine destek, iOS tablet PC eğitimlerinin verilmesi, Android platformda erişilebilirlik anlatımlarının yapılması ve www.engelsiz-android.com web sitesinin oluşturulması yer alıyor. Sarper Arıkan ayrıca, erişilebilir kütüphane oluşturulması yönünde ODTÜ, Balıkesir Üniversitesi, Batman olmak üzere birçok üniversiteye danışmanlık hizmeti de vermiştir. Fine Reader optik metin tanıma yazılımı için sözlük dosyası hazırlama projesi gerçekleştiren Arıkan, Android platformu için Smart Audio Book Player sesli kitap okuma yazılımını ve Easy FTP sunucu programını IOS platformu için Türkçeleştirmiş; 2013 yılında “Görme Engelli Destek Teknolojileri, Engelsiz Teknolojiye Dokunuş”  yayınını elektronik ortamda hazırlanmıştır. Android için gekop FTP giriş adıyla özel bir erişim programını elektronik kütüphane için oluşturan Arıkan, görme engelli kütüphaneleri ortak platformu için html tabanlı yazılım hazırlamıştır. Arıkan’ın Akdeniz Üniversitesi’nde yaptığı çalışmalar arasında engelli bireyler için Uzaktan Eğitim Platformu’nun kurulması, DotWalker görme engelliler için anlık navigasyon çalışmasının, Akdeniz Üniversitesi kampüsü için görme engellilere özel körcül tarif projesinin ve Android tablet eğitiminin başlatılması yer alıyor. Arıkan, 2012 yılında “Görme Engelli Destek Teknolojileri Rehberi” adlı bir kitap yazmıştır. 2013’de yaptığı engelsiz bilişim uygulamaları ile Engelsiz Bilişim alanında, 2014’te ise Engelsiz Web Uygulamaları alanında Engelsiz Eğitim Ödülü’nü layık görülmüştür.

Engelsiz Erişim Derneği
Sayfayı kaydırın